miercuri, 25 februarie 2009

Chuck Palahniuk despre media si putere (Cantec de leagan)

Trebuie sa raspunzi la o singura intrebare. La absolvirea facultatii de jurnalism, trebuie sa-ti imaginezi ca esti reporter. Sa-ti inchipui ca lucrezi la un mare cotidian si ca, in Ajunul Craciunului, editorul te trimite sa investighezi un deces.
Politia si ambulanta au ajuns deja la fata locului. Pe coridorul sordid al blocului de la periferie se inghesuie vecinii, in halat si papuci. In apartament e un cuplu de tineri, cu ochii in lacrimi, langa bradul de Craciun. Copilul lor s-a inecat cu un globulet. Afli ce era de aflat, numele copilului, varsta si asa mai departe, te intorci la redactie spre miezul noptii si-ti scrii materialul in ultimul moment.
I-l arati editorului, care il respinge pentru ca n-ai precizat ce culoare avea globuletul. Rosu sau verde? N-ai vazut, si nici nu ti-a dat prin minte sa intrebi.
La tipografie tipa dupa prima pagina, iar optiunile sunt:

Sa-i suni pe parinti si sa-i intrebi ce culoare avea globuletul.
Sau sa refuzi asa ceva si sa-ti pierzi slujba.

Aceasta este cea de-a patra putere. Presa. Si, pe vremea cand am facut eu facultatea, asta era singurul subiect al examenului final de la cursul de etica. O intrebare unde nu era loc de doar si poate. Eu am raspuns ca o sa-i sun pe medicii de pe salvare. E clar ca lucrurile de genul asta sunt inventariate. E clar ca globuletul a fost sigilat intr-o punga si fotografiat pentru dosar. Nici nu se pune problema sa-i sun pe parinti in Ajunul Craciunului, in toiul noptii.

Facultatea mi-a apreciat etica cu nota 5.
...................................................................................................................................................................
Oamenii astia obsedati de distractie...Alergici la concentrare...
Batranul George Orwell a inteles exact pe dos.
Nu, Fratele cel Mare nu ne supravegheaza. Canta si danseaza. Scoate tot timpul niste iepuri din joben. Fratele cel Mare se chinuie sa ne retina atentia atata timp cat stam treji. Face totul ca sa ne rapeasca atentia. Face totul ca sa ne distraga. Face totul ca sa ne absoarba pe de-a-ntregul.
Face totul ca sa se aleaga praful de imaginatia noastra. Pana ce devine la fel de folositoare ca apendicele. Face tot ce-i sta in puteri ca sa ne ocupe atentia in permanenta.
Si asta e si mai rau decat sa fii supravegheat. Lumea exterioara ne umple pana la refuz, asa ca nimeni nu mai are de ce sa-si faca griji pentru ceea ce e in mintea noastra. Imaginatia tuturor este atrofiata, asa ca nimeni nu mai are cum sa devina o amenintare pentru lume.
...........................................................................................................................................................
Specialistii in cultura Greciei antice spun ca oamenii de pe vremea aia considerau ca gandurile lor nu le apartineu. Cand grecii antici aveau un gand, le aparea sub forma unui zeu sau a unei zeite care dadea un ordin. Apolo le spunea sa fie viteji. Afrodita le spunea sa se indragosteasca.
In zilele noastre, oamenii aud o reclama la chipsuri cu smantana si se reped sa le cumpere, dar acum chestia asta se numeste liber-arbitru.
Macar grecii antici erau cinstiti.
..........................................................................................................................................................
Puterea de viata si de moarte o ai doar atunci cand comanzi un burger la McDonald's.Tu scoti banii tai jegosi si, altundeva, toporul cade.
..........................................................................................................................................................
Lucrul pe care noi il numim "natura", zice Stridie, nu se refera decat la felul in care distrugem lumea pe zi ce trece. Fiecare fir de rapita nu-i decat o bomba atomica cu ceas. Poluare biologica. Un dezastru galbior.
Tot asa cum, oriunde te-ai duce, la Paris sau la Beijing, nu ai cum sa nu gasesti hamburgeri de la McDonald's, aici avem de-a face cu echivalentul unor forme de viata francizate, la nivelul ecosistemului. Toate locurile au devenit unul si-acelasi. Iedera japoneza. Scoica tarcata. Zambila de apa. Sturzii. Burger King.
Tot ce este local, tot ce este indigen, tot ce este unic e alungat, expulzat.
-Singura dovada a biodiversitatii care-o sa ne mai ramana o sa fie lupta dintre Coca-Cola si Pepsi, zice Stridie. Dam peste cap lumea intreaga cu fiecare greseala prosteasca pe care o facem.
.........................................................................................................................................................
O intreb cum ramane cu ideea Monei. De ce nu-ti poti controla puterea iubindu-ti semenii atat de mult, incat sa nu-ti poti dori sa-i omori?
-Aici nu-i vorba de iubire sau de ura, zice Helen.
E vorba despre putere. Oamenii nu se apuca sa citeasca o poezioara ca sa-si omoare copii. Nu vor decat sa-i vada adomiti. Nu vor altceva decat sa-i domine. Oricat de mult ai iubi pe cineva, tot tii ca lucrurile sa iasa cum vrei tu.
Masochistul il impinge pe sadic sa actioneze. Pana si cea mai pasiva persoana este de fapt un agresor. In fiecare zi, simplul fapt ca traiesti inseamna moartea unor plante si a unor animale, poate chiar si a unor oameni.
-Va convine sau nu, zice, abatoarele, fermele, atelierele clandestine nu traiesc decat din banii nostri.
..........................................................................................................................................................
Dupa ce-l asculti pe Stridie un pahar de lapte nu mai este doar o bautura placuta care merge cu fursecurile cu ciocolata. Inseamna vaci cu gestatie fortata si pompate cu hormoni. Inseamna vitei care traiesc doar cateva luni de chin, storciti in boxele lor. O fleica de porc inseamna un porc injunghiat, sangerand si urland din rarunchi, cu un lant de picior, spanzurat ca sa-si dea duhul in timp ce este transat in fleici, fripturi si costite. Chiar si un ou fiert nu inseamna decat o gaina oloaga de picioare de atata stat intr-o cusca de doar zece centimetri, atat de stramta, ca nici nu-si poate deschide aripile, atat de innebunitoare, ca i se taie ciocul, ca sa nu atace gainile din custile de alaturi. Cu penele jumulite de zabrelele custii, cu ciocul taiat, face ou dupa ou, pana cand oasele i se secatuiesc de calciu, iar la abator se fac praf pe loc.
Asta e puiul din supa - gainile ouatoare, gainile atat de pline de rani si jupuite ca nimeni nu le-ar cumpara in veci de la macelarie, asa ca tebuie tocate si gatite. Asta e puiul din carnati. Puiul de la fast-food.
Altceva nu stie Stridie sa spuna. Asta e molima informationala care vine de la el. Asta e momentul in care dau drumul la radio, la muzica country. La baschet. La orice, atata timp cat e tare, continuu si ma lasa sa cred ca sendvisul meu e pur si simplu un sendvis. Ca un animal e exact ceea ce este. Ca oul e pur si simplu un ou. Ca branza nu e un vitelus chinuit. Ca este dreptul meu, ca fiinta umana, sa mananc asa ceva.
Fratele cel Mare canta si danseaza pentru binele meu, ca sa nu incep sa gandesc prea mult.
...........................................................................................................................................................
Fiecare generatie ar vrea sa fie cea din urma. Fiecare generatie uraste urmatorul curent muzical, pe care nu-l intelege. Nu suportam sa scapam din mana fraiele culturii noastre. Sa vedem cum muzica noastra se difuzeaza in lift. Cum imnurile revolutiei noastre au fost transformate in coloana sonora a unei reclame de la televizor. Sa vedem cum hainele si tunsoarea generatiei noastre au devenit dintr-o data retro.
-Eu, unul, zice Stridie, sunt de parere ca trebuie sa stergem totul cu buretele, si cartile, si oamenii, si s-o luam de la capat. Si nimeni sa nu mai fie sef.
...........................................................................................................................................................................
Isus Cristos a patimit pe cruce o zi si jumatate ca sa mantuiasca lumea. Eu sunt dispus sa patimesc in iad o vesnicie pentru aceeasi cauza.
........................................................................................................................................................
Suntem un medium al culturii. O gazda.
Unii cred ca-si conduc propria viata.
Noi suntem cei posedati.
Cu totii bantuim si suntem bantuiti
Intotdeauna prin noi isi duce viata ceva strain. Intreaga noastra viata este vehiculul a ceva care trebuie sa vina pe lume.
Un spirit malefic. O teorie. O campanie de marketing. O strategie politica. O doctrina religioasa.


marți, 17 februarie 2009

ishmael

"Mother Culture, whose voice has been in your ear since the day of your birth, has given you an explanation of how things came to be this way. You know it well; everyone in your culture knows it well. But this explanation wasn't given to you all at once. No one ever sat you down and said: "Here is how things came to be this way, beginning ten or fifteen billion of years ago right up to the present". Rather, you assembled this explanation like a mosaic: from a million bits of information presented to you in various ways by others who share that explanation. You assembled it from the table talk of your parents, from cartoons you watched on television, from Sunday School lessons, from your textbooks and teachers, from news broadcasts, from movies, novels, sermons, plays, newspapers, and all the rest. The explanation of HOW THINGS CAME THIS WAY is ambient in your culture. Everyone knows it and everyone accepts it without question."

( Ishmael, by Daniel Quinn )

sâmbătă, 14 februarie 2009

Camus

Pisica nu-i putea hrăni. Pisoii mureau unul câte unul. Umpluseră odaia cu murdăria lor. Si, în fiecare seara, întorcându-ma acasă, mai găseam unul teapan si cu dintii ranjiti. Într-o seara l-am găsit pe cel din urma pe jumatate mancat de maica-sa. Incepuse sa duhnesca. Mirosul de moarte se amesteca cu mirosul de urina. M-am asezat atunci in mijlocul acelei jalnice scarnavii si, cu mainile ingropate in murdarie, respirand mirosul de putreziciune, am privit indelung flacara dementa care stralucea in ochii verzi ai pisicii, nemiscata in coltul ei. Da. Tot asa in seara asta. Cand ai atins o anume treapta a mizeriei nimic nu mai duce la nimic, nici speranta si nici disperarea nu mai par a avea temei, si viata intreaga se rezuma intr-o imagine.
(...) Da. Totul e simplu. Numai oamenii complica lucrurile. Sa nu ni se mai spuna povesti! Sa nu ni se mai spuna despre condamnatul la moarte: "Isi va plati datoria fata de societate", ci: "O sa i se taie gatul". Diferenta pare mica. Si totusi, nu-i acelasi lucru. Si apoi, exista oameni care prefera sa-si priveasca destinul in fata. (Camus, "Intre da si nu")

Conducand de jos in sus

Am terminat cu faptele mari si lucrurile grandioase, cu marile institutii si uriasele succese, si sunt pentru acele forte mărunte si invizibile, moleculare, care actioneaza de la un individ la altul, furisandu-se prin ungherele lumii ca tot atatea ramificatii ale unor radacini, sau ca niste capilare prin care se infiltreaza apa, si care totusi vor darama, daca le dam timp, cele mai dure monumente ale mandriei omenesti. (William James)

In natura, schimbarile nu au loc pe o orientare de sus in jos, strategica. Intr-un sistem viu nu exista niciodata un sef. Schimbarile au loc din interior, pornind de la numeroase actiuni locale care se produc toate in acelasi timp. (Meg Whealty)
Distructivitatea este deznodamantul unei vieti netraite. Acele conditii individuale si sociale care determina suprimarea vietii produc pasiunea pentru distrugere. (Erich Fromm)
Poate ca singurele limite ale mintii umane sunt cele in care credem. (Willis W. Harman)

Cand dumnezeu era femeie

Arta neolitica, si mai mult decat ea arta minoana mai evoluata, pare sa exprime o viziune in care functia principala a puterilor misterioase care guverneaza universul nu este aceea de a impune supunerea, a pedepsi si a distruge, ci mai degraba de a da. (Riane Eisler)

Liderii spirituali din intreaga lume stiau ca avea sa vina si aceasta vreme - o perioada cand toate cele femeiesti urmau sa fie exploatate, zdrobite si distruse, inclusiv toate culturile bazate pe Maica Terra, spiritualitatea bazata pe feminitate, si femeile... Se spune ca numai atunci cand oamenii au inimile destul de deschise, va avea loc acea recunoastere profunda care ingaduie o adevarata impartasire a invataturilor sacre si secrete. (Ilarion Merculief)
Fiecare imperiu pe care l-am cunoscut in istoria omenirii a sucombat propriei sale idolatrii închinate puterii. (Cornel West)
"De la Auschwitz stim, de ce este capabil omul. Iar de la Hiroshima, stim care este miza." (Victor E. Frankl)

marți, 10 februarie 2009

Posibilitatea

"O fiinta omeneasca este o parte a intregului pe care-l numim univers, o parte limitata in timp si spatiu. Omul se percepe pe sine însusi, cu gândurile si sentimentele sale, ca fiind ceva separat de restul, un fel de iluzie optica a propriei sale constiinte. Aceasta iluzie e un fel de inchisoare pentru noi, restrângându-ne la dorintele noastre personale si la afectiunea pe care o purtam celor câteva persoane care ne sunt cele mai apropiate. Sarcina noastra trebuie sa fie aceea de a ne elibera din aceasta închisoare, extinzandu-ne cercul compasiunii pana la a imbratisa toate fiintele vii si întreaga natura, in frumusetea ei." (Albert Einstein)

Alegerea

"Energia se scurge întotdeauna fie spre speranta, comunitate, iubire, generozitate, recunoastere reciproca si insufletire spirituala, fie spre deznădejde, cinism, teama ca nu e de ajuns, paranoia in legatura cu intentiile celorlalti si doarinta de a controla." (Michael Lerner)

"Toate societatile sunt calchiate fie dupa un model dominator - in care ierarhiile omenesti sunt sustinute in ultima instanta prin forta, sau prin amenintarea cu forta - fie dupa un model partenerial, cu diverse variante intre cele doua." (Riane Eisler)

sâmbătă, 7 februarie 2009

Michael Moore despre razboiul din Gaza ("Prostia omului alb", 2001)


"TINUTUL SFANT

Asa un nume frumos - Tinutul Sfânt - pentru un loc cu mai multe lucrări diavolesti pe kilometru pătrat decât camera pentru VIP-uri de la frigăruile anuale ale Satanei.
În ianuarie 1988, la doar o luna de la declansarea primei Intifade palestiniene, am călătorit împreună cu câtiva prieteni în Israel, Fasia de Vest si Gaza, pentru a vedea cu ochii nostri ce-i cu toata agitatia aia.
Desi călătorisem deja în America Centrala, China, Asia de Sud-Est si alte parti ale Orientului Mijlociu, nu eram pregătiți pentru ceea ce am văzut în taberele de refugiati din Teritoriile Ocupate. Nu mai întâlnisem niciodată atâta mizerie, înjosire si sărăcie crunta. A forta niste fiinte umane sa traiască în asemenea condiții - sub amenințarea armei, timp de mai bine de patruzeci de ani - pur si simplu n-avea nici un sens.
Ma întristează si ma înfurie teribil oroarea si suferinta pe care cetătenii evrei ai acestui pământ au fost siliti sa le îndure. Nici un alt popor n-a văzut mai multa moarte si tortura abătându-se în permanenta asupra lui, ca urmare a unei intolerante care durează nu de secole, ci de milenii.
Ceea ce ma uimeste nu e natura acestei uri - la urma urmei, războiul etnic pare a fi o realitate a vietii - ,ci consecventa cu care ea s-a transmis din generatie in generatie, timp de mii de ani. Ura nu este ca ornicul bunicului sau ca un ceas de aur; ura n-o poti lăsa mostenire urmasilor. Nu exista absolut nici un mod de-a afla dacă stra-stra-strabunicul meu i-a urat pe canadieni sau pe presbiterieni. Cu toate astea, ura împotriva evreilor li s-a transmis cumva atâtor oameni, asemeni unei limbi sau unui cântec sau unei traditii orale. Noi, oamenii, reusim de obicei sa ne debarasam de ideile proaste. Va amintiti de "Pământul e plat"? Am renuntat de-acum sase sute de ani sa mai sustinem prostia asta! Am depasit-o si pe cea cu Creatia care a durat doar pana sâmbătă seara si pe cea cu ouăle care nu fac bine la colesterol. De ce, atunci, oamenii nu s-au desteptat si n-au aruncat intoleranta fata de evrei la aceeasi lada de gunoi în care se afla si discurile cu Seals si Croft?
Ei bine, iată un factor care complica lucrurile în cazul palestinienilor: din păcate pentru noi, unii dintre cei abuzati cauta la rândul lor sa abuzeze pe altii. Nu-i de mirare ca atunci când cresc, copii abuzati isi abuzează la rândul lor propriii copii. Dupa ce americanii i-au bombardat iarasi si iarasi pe cambodgienii neutri, pasnici, măcelărind sute de mii în timpul Războiului din Vietnam, n-ar fi trebuit sa fie un soc faptul ca a urmat campania khmerilor rosii, iar cambodgienii au început sa se măcelărească intre ei. După ce Uniunea Sovietica a pierdut peste douăzeci de milioane de cetăteni în Al Doilea Război Mondial, nu e o surpriza ca a cautat sa se asigure împotriva unei viitoare invazii, ocupând si dominând aproape toate tarile cu care se învecina.
Uneori oamenii o iau pur si simplu razna de la prea mult abuz si violenta si recurg la masuri drastice, irationale pentru a se apăra. Nu vreau sa ma implic în diversele dispute legate de motivul creării Israelului sau de pretentiile istorice ori biblice asupra tinutului. În schimb, vreau sa ma ocup de situatia curenta - adică de crimele neîntrerupte comise de ambele părti: ura neîmpăcată a palestinienilor împotriva evreilor si oribila oprimare a palestinienilor de către israelieni.
E adevărat ca palestinienii sunt oprimati si în tarile arabe, în care n-au dreptul sa voteze sau sa detină propietati si sunt tratati ca niste cetăteni de rang inferior si ca pioni în lupta împotriva Israelului. Dar nu-mi voi irosi timpul cu asta, de vreme ce nu pot face prea multe în aceasta privintă. Nu Siriei ii dam noi trei miliarde de dolari pe an, ci Israelului. Si, fiind vorba de banii nostri, trebuie sa ne simtim responsabili pentru oprimarea, crimele si conditiile de apartheid create in Teritoriile Ocupate ale Israelului.
Luptele din Orientul Mijlociu trebuie sa înceteze - si asta imediat. Israelul detine arme nucleare, unele tari arabe le vor avea în curând si-am face bine sa punem punct acestei nebunii înainte sa plătim CU TOTII un pret urias.
Eu, unul, nu vreau ca în numele meu sa fie finantata segregatia rasiala - nicăieri în lume. Cred (opriti-ma dacă ati mai auzit asta) ca toate fiintele umane au dreptul la autodeterminare, dreptul la vot, dreptul la viata, libertate si la căutarea fericirii. Arabii care trăiesc în Fasia de Vest si în Gaza nu au nimic din toate astea. Nu pot circula liber. Se afla într-o permanenta stare de supraveghere. Desi plătesc taxe, nu au reprezentare. Sunt arestati si încarcerati fără a fi judecati. Casele le sunt dărâmate fără nici un avertisment. Pământul le este furat si dat "colonistilor". Copii lor sunt ucisi pentru ca arunca cu pietre - sau doar pentru ca merg pe strada.
Bineînteles ca arunca cu pietre! Bineînteles ca ucid colonisti israelieni! Asta fac oamenii abuzati - ripostează si abuzează de altii. Cine ar putea s-o stie mai bine decât israelienii? După ce lumea i-a măcelărit pana în pragul extinctiei în ultimul secol, sa fie ai naibii dacă se vor lăsa anihilati în acest mileniu.
În vremuri ca acestea, noi, cei care-am avut sansa de-a nu trece prin asemenea suferinte de-a lungul vietii, trebuie sa intervenim pentru a opri masacrul."

Fragment din scrisoarea adresata presedintelui Arafat:
"[...]Acum cativa ani, peste un milion de israelieni au participat în TelAviv la o demonstratie "Pace acum". A fost o priveliste uimitoare. Asta înseamnă si ca voi, palestinieni, aveti un milion de aliati evrei - o treime din populatia țării - din rândurile natiunii pe care o cunoasteti ca fiindu-va dusmană. Un milion de "dusmani" va vor sari în ajutor dacă protestati fără violenta. Incercati! Cu oamenii vostri si cu ai lor, ii veti depasi numeric pe israelienii care vor sa va împingă în mare.
Din păcate, stiu ca aveti o aplecare înspre vărsarea de sânge. Credeti ca asta va va aduce eliberarea. Nu se va întâmpla. Va va transforma în cei care va ucid în prezent. Si dacă pana acum nu v-ati dat seama de un lucru în ceea ce-i priveste pe israelieni, ar fi bine s-o faceti - ei nu pleacă nicăieri. Pentru numele lui Dumnezeu, omule - sase milioane dintre ei au fost masacrati de cea mai avansata civilizatie de pe pământ. Crezi ca vor lăsa câteva pietre si câteva masini-capcana sa stea în calea propriei lor supravietuiri? Trăiesc într-o lume în care sunt izolati si absolut singuri. Nu vor renunta pana ce voi sau restul lumii nu-i va extermina pana la ultimul. Asta vreti? Stergerea de pe fata pământului a tuturor evreilor? Dacă lucrurile stau asa, atunci aveti nevoie de ajutor de specialitate - si va trebui sa treceti de mine înainte de-a va mai atinge de vreun copil de-al lor."

tactica non-violenta si reactia soldatilor israelieni:


joi, 5 februarie 2009

Authority's true face

Another crime on the station
Tragic display of power while quenching demonstrations
Officers raping another adolescent
An "accidental" shot in the head during interrogation
Authority shows it's face
Of a greedy landlord who never has enough
A parasite feeding on our blood
Authority reveals it's cruel face
In a uniform of a brutal cop
In a suit of a greedy bureaucrat
Drunk deputy behind the wheel
A half-wit official, an arrogant prime minister
Once again police powers must be expanded
Create a more restrictive law
After all somebody must protect
These bloodsuckers from people
Somebody must protect them from justice
--------------------------------------------------------------------------------------------------

You're breath brings the foul corpse stench

A scornful smile, you can't hide it
You're stupid remarks don't hit a string
I'm immune, but how many more years
Will I have to listen to such bullshit
"If you don't eat meat then what do you feed on?"
It's not normal, you'll ruin your health
Do you abstain from pleasure or are you in a sect?
Do you abstain from pleasure?
Self righteous ignorant
You don't recognize the facts
You don't listen to arguments arrogant fool
Self content, happy in your ignorance
Praising meat, the profits it brings
The taste you like so much is
The taste of death and blood
Antibiotics and steroids, torture and fear
You're unaware, you're breath brings
The foul corpse stench

by
EVIL

luni, 2 februarie 2009

scolit la scoli inalte


stim ca esti scolit la scoli inalte

dar tot ce ai nevoie e un sut in cur
sa te trezesti la realitate

realitatea care bubuie de dor si durere
in timp ce in mass media totul ramine tacere

in timp ce imi vorbeste senin de normalitate
fara sa tii cont ca acest cuvint inseamna altceva
pentru fiecare in parte

indoctrinat cumulativ tu vii aici sa imi reciti
refrenul trist al evolutiei
dar mars de-aici
n-o sa reusesti in veci sa ma agiti
pentru ca stiu cit poti de mult si de perfect sa minti

pentru ca stiu ce-nseamna mentalitatea colonialista
ascunsa-n spatele tuturor cartilor din biblioteca ta trista
pentru ca stiu ce-nseamna colonizarea realitatii
de minti perverse ca a ta opuse libertatii

pentru ca stiu prea bine unde se plaseaza pe harta ta mentala
oameni necunoscuti ca mine
la periferia cea mai mizera
si cea mai banala

pentru ca orice mi-ai spune pe bune
si oriunde m-ai duce pe aceasta terra
stiu ca libertatea nu mai e libera
e doar o himera

by me